Chris en Marieke in Uganda

Straatverkopers en shotguns

Het straatbeeld

Het straatbeeld hier in Kampala lijkt op dat in Wageningen, met auto's, fietsen, winkels, bussen maar toch is het heel anders.
De straten zelf bijvoorbeeld. Je hebt hier geasfalteerde wegen maar veel wegen zijn (deels) rode zandwegen. De grote weg langs ons huis is gemaakt van een soort beton vermengd met aarde. Bij de eerste de beste regenbui heb je dus meteen grote gaten in de weg waar de aarde wegspoelt. En door het rode, stoffige, zand krijgt alles hier een rode aanslag. Zelfs de muren in de wc en de binnenkant van de kledingkast. Langs de straat vind je overal schoenverkopers die de schoenen netjes hebben opgestapeld aan de weg. De hele dag door staan ze de schoenen te poetsen om ze er mooi en verkoopbaar uit te laten zien.

Dat hebben we ook niet in Wageningen; al die straatverkopers. Vooral na 18:00 uur komt deze handel tot leven. Overal wordt kip en mais geroosterd op grills, snacks gebakken en lopen er verkopers rond met manden pinda's of tafelkleden, beddengoed of kleding. Ook zie je om de 50 meter een houten tafeltje met een telefoon waar je kunt bellen, een soort van telefooncel dus maar dan zonder cel.

Natuurlijk vind je ook vele kleine winkeltjes waar je van alles kunt kopen. De meeste zijn beschilderd met het Coca-cola logo of de kleuren en het logo van een groot telecombedrijf. Goede reclame voor de multinationals en gratis mooi geschilderde winkels voor de kleine ondernemers. Tussen deze winkeltjes zijn ook slagerijen met de prachtigste namen als ‘Rise & Shine' en ‘Trust in God'. Deze slagerijen zijn kleine, open winkeltjes, van binnen geheel wit betegeld en met felle verlichting. Binnen staat een slager in een wit, bebloed schort met een groot hakmes. De lappen rauw vlees hangen ongekoeld aan touwen voor het open raam en als iemand een stuk wil kopen, wordt het ter plekke in stukken gehakt.

Ook iets wat hier bij het straatbeeld hoort maar wat voor ons ongewoon is, zijn al die mannen met geweren. Je ziet hier overal mannen in uniform; politie, militairen, beveiliging en allemaal met geweren, shotguns of volautomatische vuurwapens. Deze wapens houden ze losjes vast of hangen nonchalant over de schouder. Niks wijst ons erop dat deze wapens gebruikt worden maar het blijft soms vreemd op zo'n man met een shotgun voorbij te zien lopen.

We noemden net al de God vrezende naam van de slagerij. Maar de naam van God zie je hier overal terug. Veel bussen hebben teksten als ‘Jesus loves you' of ‘Be blessed' op de voorruit staan (anderen hebben in plaats daarvan dan weer ‘Robbin van Persie'). En op winkeltjes zie je: ‘God is number 1 in my life and in my business'.

En ja, ze hebben hier ook fietsen, zelfs fietstaxi's. Dat zijn de degelijke herenfietsen zoals wij die kennen. Achterop hebben ze een kussen met leren hoes in primaire kleuren zodat je confortabeler zit. En je kunt er van alles op vervoeren, van gereedschap tot meubels, van kippen tot trossen bananen.

We zeiden eerder al dat de wegen zo stoffig kunnen zien van het rode zand. Daar hebben ze hier wel maatregelen voor getroffen. Langs de kant van de weg zie je mannen en vrouwen met een ouderwetse ‘roe' van takken de stoep schoonvegen. Deze mensen worden betaald door de ‘gemeenteraad' van Kampala.

Eigenlijk is de straat 1 groot handelscentrum waar idereen, op kleine schaal, zijn brood (of hier matoke) probeert te verdienen. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, er is altijd leven op straat.

All Saints

Een paar keer zijn we nu met een collega en haar man naar de Anglican All Saints Church of Uganda geweest, ook op Paaszondag. Het binnenkomen van de kerk herinnert ons vaag aan het UB40 concert, ook hier willen te veel mensen tegelijk door een te kleine deur naar binnen. De All Saints kerk is groot maar toch moeten elke zondag mensen buiten in een tent de dienst meemaken via een videoscherm.

De dienst wordt geleid door een stuk of vijf verschillende, enthousiaste en inspirerende voorgangers. Regelmatig beantwoordt de gemeente hen met ‘Halleluja' of ‘Amen'. Er is veel ruimte voor praise door het zingen van liederen onder begeleiding van een gospelkoor in paarse ‘gospeljurken'. Ze zingen opwekkingsliederen en Afrikaanse liederen die geprojecteerd worden. Tijdens het zingen staat iedereen te swingen. Eerst stonden wij, houterige Hollanders, er nog wat stil bij maar nu swingen en klappen we gewoon mee. Je kun took niet anders als een kleine 1000 mensen om je heen zo enthousiast en vrolijk zingt.

Als de kerk in Nederland al bijna afgelopen is, begint hier de preek met veel aandacht voor vergeving en liefde en de situatie in Afrika. Afgelopen week was voormalig president Ghadaffi in Uganda om een moskee te openen en hij deed daarbij opvallende, negatieve uitspraken over de bijbel die uitgebreid in de krant kwamen. Onder andere dat de bijbel oorspronkelijk ook de verhalen over de profeet Mohamed bevatte maar dat die er uit zijn geschrapt. In de preek werd daar op teruggekomen; dat de uitspraken bewijsbaar onjuist waren en dat we dat het best kunnen laten zien door onze moslimbroeders en -zusters lief te hebben. Geen haat met haat bestrijden maar met liefde dus.

De kerkdienst was wel het hoogtepunt van onze Paaszondag want de rest van de dag heeft het alleen maar geregend, geen seconde droog. Het is hier nu volop regentijd. Dat verandert de wegen in glibberige moddermassa's. Gevaarlijk voor verkeer, gisteren hebben we nog een boda (motortaxi) uit de greppel geholpen en later zagen we een minibus die door een enorme slip in de berm was gekomen. Gelukkig duurt de regentijd hier maar kort, van maart tot april ongeveer. Nog even te gaan dus.

Chris en Marieke

OSKAM FAMILY EDE

ZO DAT IS WEER EEN MOOI VERHAAL, ALLEEN IK MIS DE VERKOOP STAND VAN DE KAASBOER!!!!!! DUS MISSCHIEN LIGT DAAR NOG EEN MOOIE KANS VOOR ONS???? ALS HET TOCH OP WAGENINGEN LIJKT DAN IS DE VERANDERING NIET ZO GROOT...........OF TOCH WEL?
NOU WIJ HEBBEN VANDAAG INPLAATS VAN RODE AANSLAG .......WITTE AANSLAG, JA JA JA HET HEEFT WEER EENS EEN BEETJE GESNEEUWD, HET BESTAAT TOCH NOG. ALLEEN NU SCHIJNT HET ZONNETJE WEER EN DAN IS HET ZO WEER WEG, MISSCHIEN IN LIMBURG NOG MAAR HIER NIET MEER, MAAR JA FLEUR STOND AL TE SPRINGEN OM NAAR BUITEN TE MOGEN. VERDER PRIMA PAASDAGEN HIER, LEKKER NIET VEEL DOEN, WEL EVEN NAAR DE DIERENTUIN, KLEIN IJSBEERTJE GEBOREN EN DIE MOCHT DIT WEEKEND VOOR HET EERST NAAR BUITEN, TOCH WEL SCHATTIG ZO'N KLEINE HUGGIE. VERDER ALLES HIER GOED, DE GROETEN VAN ONS EN TOT HET VOLGENDE VERHAAL.
DOEI MARIAN YANNICK FLEUR EN OOMPIE HAROLD

jacobien

Weer een lekker leesbaar verhaal. Fascinerend lijkt mij het om in zo'n andere wereld te leven en deze andere cultuur op te snuiven. Het lijkt me geweldig en volgens mij vinden jullie dat ook!

Geniet maar...want wat harold schreef: het sneeuwt en hagelt hier en het is koud...een soort van 2 de kerst alleen is de Heer nu opgestaan
;)

Groetjes!

Marcus

tof om te lezen...! vanuit onverwacht hoek een beetje steun voor jullie werk daar... bij deze, haha
de groeten en het beste...!

Siebe Haven

Even de hartelijke groeten van tante Gerry, omke Siebe, Dirk Peter, Petra en Joost Fledderus en beppe Haven uit een winters Wjelsryp in Fryslân. Pasen 2008 maar het is geregeld zo wit zoals we het in jaren met kerst niet gehad hebben en 't is koud.

Mary Klene

Het lijkt mij best wel gezellig bij jullie als ik dat zo lees.
Vooral die fietstaxi's spreken mij erg aan.

groetjes Mary

Jose en Tijmen

Hallo Mariek en Chris.
Leuk he die kerkdiensten. Wij hebben die ook bijgewoond in Kenia. Wij werden daar verwelkomd door de voorgangers. We vielen natuurlijk, net als jullie, op tussen al die zwarten. Wat ik ook heel leuk vond, dat er zoveel kerken zijn. Alles is er open en iedereen kan binnenwandelen. Zodra wij aan het bidden waren begonnen ze om de hoek weer swingend een psalm te zingen. Heel apart. Je moet wel erg veel vertrouwen hebben als je bij zo'n plaatselijke slager een stuk vlees gaat halen en het ook nog op gaat eten. Hier is het zo dat als de koeling 2 graden te hoog staat alles weggegooid wordt, en daar hangt het zo voor het open raam. Verder vinden wij het heel leuk om al jullie ervaringen te lezen. Veel plezier en succes bij alles wat jullie doen. Groeten Jose en Tijmen

Opa Oskam

Ik ben hier bij Jan en Helma vanuit de Halderhof op visite.
Het valt niet mee in de omstandigheden waarin ik verkeer,
met mijn linkerbeen in het gips voorlopig verpleegd te moeten worden. Het kan nog wel maanden duren voordat ik weer kan lopen. Ik heb jullie verhaal gelezen. Het is wel een prachtige belevenis voor jullie om dat te mogen meemaken. Ik wens dat het jullie verder goed mag gaan en opa mailt nog wel eens terug.

de hartelijke lieve groeten van Opa

Maarten Jan

Ha Chris en Marieke!

Leuk om jullie indrukken te lezen, aangezien ik hier dezelfde verbazingen mag meemaken. Zet hem op daar en ik zal zo nu en dan eens een trage verbinding opzoeken om de ontwikkelingen te lezen!

Groetjes uit een zonnig Nepal,

Maartenjan

Helma

twee weekjes Thailand vallen in 't niet bij jullie zolang in Uganda....Maarten-jan in Nepal....Judith in India....Maar ach,ik geniet wel van alle verhalen en foto's !!!! Wat een ervaringen en belevenissen.
lieve groeten van Jan en mij.

Familie Tischhauser

Hallo Marike und Chris.

Wir wünschen euch viel Erfolg in Uganda und alles Gute für die Zukunft.
Grüsse Fam.Tischhauser

Willeke

Hoi, dit is misschien een rare binnenvaller maar ik heb jullie site gelezen en begreep in de gauwigheid dat jullie in Uganda werken. Ik werk voor een bedrijf in electronica en vanuit dit bedrijf zijn we al verschillende keren voor hulp werkzaamheden in Uganda geweest. In Masaka bij Jirah Ministries. Ons bedrijf wil nu een vestiging van ons bedrijf beginnen in Uganda. Weten jullie waar we voor informatie e.d. terecht kunnen? Zou je ons wat info willen sturen? [email protected]