Roeien met de riemen die je hebt
Als eerste een bedankje voor alle reacties op de weblog, smsjes, telefoontjes, kaarten en emails. We vinden het nog steeds erg leuk om berichten uit Nederland te krijgen. En mocht je een onderwerp hebben waar je een volgende keer graag iets over wil lezen of een vraag hebben, laat het ons weten en we gaan ons best doen!
Je moet het doen met de middelen die je hebt. En aangezien hier in Uganda aanzienlijk minder middelen voor handen zijn dan bij ons in het rijke westen, maar er uiteindelijk toch hetzelfde gedaan moet worden, zijn de mensen hier behoorlijk creatief. Of misschien met ik zeggen; inventief.
Een spandoek bijvoorbeeld blijft niet uit zichzelf goed leesbaar recht hangen. Een oplossing kan zijn om de onderkant te verzwaren zoals we in Nederland doen met speciale gewichtjes die je heel eenvoudig aan het spandoek vastmaakt. Maar het kan ook minder geavanceerd met gewoon twee plastic flesjes. Die vul je met water, een punt van het doek leg je over de drinktuit en vervolgens draai je de dop erover dicht. Met aan beide kanten een flesje water, blijft het doek strak en prima leesbaar hangen. In Kampala zie je op bijna elke straathoek wel een spandoek hangen voor een evenement of een kerkdienst en allemaal op deze manier verzwaard.
Een ander voorbeeld; als je auto niet start omdat de bougie geen vonk geeft, dan kun je door rechtstreeks op de accu een kortsluiting te creeëren een prima vonk krijgen. Je moet er een beetje handig mee worden maar dan is het wel effectief en je spaart ook mooi nieuwe bougies uit. Voorwaarde is wel dat je accu werkt. Maar zelfs zonder werkende accu is er geen nood aan de man als je er maar voor zorgt dat je je voertuig altijd boven op een hellinkje parkeert. Om je auto te starten, heb je dan alleen een klein zetje nodig, je rolt de helling af en als in beweging bent, start hij zonder problemen.
Veel wegen hier zijn onverhard en de tropische regenbuien zorgen ervoor dat deze wegen nagenoeg onbegaanbaar worden. Een eenvoudige en goedkope oplossing is om puin van een verbouwing (badkamertegeltjes bijvoorbeeld) op zo'n weg te storten. Voor ons lijkt dat op een illegale vuilstort, maar de modderpoel verandert wel in een min of meer verharde weg die in ieder geval een stuk beter begaanbaar is. En een gemeentewerf voor grof vuil kennen ze hier tenslotte toch niet.
Pas had ik ook zoiets op werk. Ik wilde een ontwerp op groot formaat, A3, afdrukken maar na wat zoekwerk bleek er geen A3 papier in het kantoor te vinden te zijn. Toen hebben mijn collega en ik het zelf maar gemaakt. Uit de vergaderkamer hebben we een groot vel van de flip-over gehaald. De maten van A3 waren eenvoudig te achterhalen en vervolgens zijn we gewoon gaan knippen. Het werkte perfect; de printer pakte en bedrukte het papier zonder problemen. In Nederland zou ik gedacht hebben: 'We hebben geen A3 papier, dan houdt het op'. Maar hier raken zelfs wij gewend aan dat soort obstakels en proberen we het creatief te omzeilen.
Als je op straat een snack of groente koopt, moet je niet gek opkijken als je het in een A4 formaat bijsluiter van anticonceptiepillen meekrijgt. De eigenaresse van het winkeltje op de hoek van onze straat verpakt haar producten al maanden in dit type papier. Vraag me toch af waar iemand zo'n grote voorraad anticonceptie bijsluiters vandaan haalt.
Het toepassen van creatieve oplossingen wordt al vroeg geleerd. Ouders hebben geen geld of willen geen geld uitgeven aan speelgoed, dus de kinderen maken hun speelgoed zelf. Een voetbal maak je door flink veel plastic zakken (die je gewoon van de straat kunt rapen) om elkaar te wikkelen. Of je gebruikt bananenbladeren. De voorloper van de afstandbestuurbare auto kennen onze (groot)ouders misschien ook nog wel van hun kindertijd; een (fiets)band om (al dan niet met een stok) voor je uit te rollen en er achter aan te rennen. Een jerrycan of plastic fles wordt een auto als je de dop eraf haalt en deze met een spijker aan de fles maakt als wiel. Een stok of tak om je auto te kunnen duwen en sturen en klaar ben je.
Wij kunnen nog wat leren van deze creativiteit en inventiviteit. Niet automatisch maar direct naar de winkel rennen om te kopen wat onmisbaar lijkt maar eerst eens zelf kijken of een ‘probleem' niet eenvoudig en goedkoop op te lossen is.
Elektriciteit blijkt hier geen noodzaak. Met een houtskool vuurtje kun je koken, met een koud-water-handwas worden je kleren schoon en een kaars geeft licht. De rest is luxe!
Een heel bericht vol waarheden en relativerende opmerkingen. Het is inderdaad verbluffend hoe inventief de mensen in dergelijke landen zijn. Wij kunnen daar inderdaad veel van leren. Leuk om weer eens met de neus op de feiten te worden gedrukt. Chris en Marieke veel succes daar nog en tot snel horens.
Groeten van Jose en Tijmen
Hoi Marieke en Chris,
Leuk (en leerzaam!) om jullie verhalen te lezen! Zien jullie daar eigenlijk nog wat van het werk van AMREF? Ik vertrek over 2 dagen naar Zuid Afrika voor 3 weken voor mijn werk. Ga onder andere in een project meewerken tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Ik las dat jullie daar onlangs ook mee te maken hebben gehad. Ben dus erg benieuwd om de rest van al jullie verhalen te horen bij terugkomst! Succes en geniet vooral verder van deze prachtige ervaring!
Groetjes, ook van Aklesh!
Heerlijk, wat een uitdagingen voor het brein!
Jullie verhalen slurp ik als aanmaaklimonade op.
Veel plezier en vooral succes met al jullie werkzaamheden.
Greets JwillemV
Op deze manier wordt er weer veel rommel nuttig gebruikt.
Misschien zou ik ook eens mijn prakkie op een houtvuurtje klaar kunnen maken.
Grappig dat je zo creatief wordt met materialen. In Nederland ben je maar verwend en ren je om het minste of geringste naar de winkel....
Vindt het een prachtig verhaal.
Zou best dit ook wel eensmee willen maken,maar helaas de leeftijd speelt een een grote rol,dat ik dit niet meer kan.
Het gaat elke dag wel wat beter met het lopen.
Doe veel oefeningen op de home trainer en hebt fisio therapy.
Zag zo juist op de kalender dat jij Chris vandaag jarig bent dus van harte gefeliciteerd en nog vele gezonde jare.Ook Marieke gefeliciteerd. Kunnen jullie daar nog een beetje feest vieren?Jullie hebben zeker al wat vrienden gemaakt.Nu ik zal hier wel eem borreltje nemen.Wens jullie verder al het goede en hopenlijk tot ziens over enige maanden
Hartelijke lieve groeten Opa.
Hey chris en marie!
Gefeliciteerd met je verjaardag! Heb je daar ook slagroomtaart? Hoop dat je een fijne dag hebt gehad, jullie beiden natuurlijk!
Hier alles goed! Renze teigert sinds vandaag! Leuk verjaardagskadootje! ik denk dat het niet lang duurt voor hij echt kruipt, want hij zit al een paar weken op z'n knietjes!
Hebben jullie je presentatie over Nederland al gegeven? Ben benieuwd hoe het was! Kijken jullie voetbal? op de ambasade?
Ok ik bel gauw weer een keertje!
liefs en een verjaardagsknuffel
Oli4, Marl1 en Renze!
Hallo Chris, (en Marieke natuurlijk!)
Ook bij ons sta je op de kalender dus bij deze: GEFELICITEERD!! En maak er een mooi/speciaal feestje van samen met Marieke en vast nog met vele andere lieve mensen die jullie allemaal ontmoet hebben....
Bijzondere verhalen hoor en erg leuk om te lezen. Geniet samen van deze dag en de tijd die je nog hebt in Uganda.
Liefs Fleur, Yannick, Harold en Marian
zo zie maar dat een bruiloft anders word gevierd als in
Nederland leuk om mee te maken. En dat genoten hebt
met al die wilde dieren is ook meegenomen. Veel plezier met meer wilde maar laat geen bier buiten staan dronken leeuwen lijken mij niks.
Frits